Blog

June 4, 2018

Meningokokken ACWY-vaccinatie

Sinds 2015 is er in Nederland een geleidelijke toename van mensen die ziek worden van meningokokken type W. Om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan is het RIVM, samen met de Jeugdgezondheidszorg, gestart met het vaccineren van peuters en tieners. De kans om de ziekte te krijgen is erg klein en door het vaccineren van deze twee groepen wordt deze nóg kleiner. Het is daarom niet nodig om alle kinderen te vaccineren.  

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door meerdere typen meningokokkenbacteriën. Lang niet iedereen die besmet wordt met de meningokokkenbacterie wordt ziek. Meningokokken meningitis komt overal ter wereld voor. In Nederland kwam in het begin van deze eeuw vooral type C voor. Daarom worden kinderen sinds 2002 voor meningokokken C-ziekte gevaccineerd. Mede daardoor is meningokokken ziekte sindsdien in Nederland sterk afgenomen. Sinds 2015 is er een geleidelijke toename van meningokokken type W in Nederland. Daarom wordt nu overgegaan op vaccinatie tegen meningokokken A,C,W en Y.  

Voor meer informatie over meningokokken en de aanpassing van het Rijksvaccinatieprogramma kunt u de website van het RIVM en het RVP raadplegen.

Uncategorized
About superadmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *